Fantastische tentoonstelling

Op vrijdag 17 mei opende Jan-Bert Vroege, stadsdeelbestuurder Oost, Journeys to a Home, een unieke foto-expositie in Betondorp. Op vijf locaties in de wijk vertelt de internationaal bekende fotograaf César Dezfuli vijf verhalen. De expositie laat zien hoe een aantal nieuwe Amsterdammers, die hun thuisland zijn ontvlucht, in Amsterdam Oost hun leven opnieuw opbouwden. Dezfuli werkte al eerder met dit thema voor een ander project genaamd Passengers. Deze fotoreportage werd in 2023 bekroond met een World Press Photo Award. Journeys to a Home kan worden gezien als vervolg op dit project. Met behulp van stadsdeel Oost, Eigen Haard en made.in.betondorp is het project op touw gezet. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en tot en met 16 juni 2024 te zien.

Journeys to a Home is een geweldige tentoonstelling, waar Betondorp trots op mag zijn. De tentoonstelling, die iedere donderdag t.m. zondag van 11-17 uur te bezoeken is op diverse locaties in Betondorp (Onderlangs 37Gm Onderlangs 36L, Ploegstraat 20, Harkstraat 10 en Harkstraat 13), vertoont verhalen van een vijftal vluchtelingen (uit resp. Yemen, Iran, Turkije en Afghanistan) en worden op een eenvoudige wijze intensief uitgedrukt, op zo’n manier dat identificatie met de persoon in kwestie als het ware vanzelf ontstaat.

Zelf was ik erg onder de indruk van het verhaal van Saddam Al Sharif, die het als jongeman tot het Yemenitisch voetbalelftal weet te schoppen en voor wie een schitterende toekomst lijkt weggelegd als gevierd international. Dan komen de drones en de burgeroorlog, en gaat alles wat Saddam kende ten onder. Saddam vindt zich na een lange reis via Wit-Rusland en Polen terug in een AZC in Nederland. En daar is hij slechts een van de vluchtelingen.

Hoe ga je daarmee om als mens?

Ik raad iedereen van harte aan deze tentoonstelling te bezoeken. Hieronder de route die je kunt volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *