Beroemde Betondorpers

Willeke van Ammelrooy

Willeke van Ammelrooy werd op 5 april 1944 geboren als Willy Geertje van Ammelrooij en beleefde met haar zes jaar jongere zus een prettige jeugd in een arbeidersmilieu in Betondorp. Ze is bekend als actrice en is getrouwd met de zanger Marco Bakker.

Freek van den Berg

Freek van den Berg werd geboren op 29 mei 1918 en stierf op 13 juni 2000 en was een Nederlands kunstschilder die in zijn jeugd in Betondorp woonde en vanaf zijn 12e begon te schilderen. De schilderijen van Freek van den Berg zijn kleurig en zijn stijl lijkt wat fauvistisch. Zijn schilderijen verkopen goed en leveren vandaag de dag gemiddeld enige duizenden euro´s op.

Linda van den Berg

Linda van den Berg (1966) is een Nederlands schaatster en wielrenster en komt uit Betondorp. Linda woonde in de jaren tachtig in Betondorp.

Wim Bijmoer

Wim Bijmoer werd geboren op 24 juli 1914 en overleed op 29 september 2000. Wim was illustrator en decor- en kostuumontwerper. In de jaren dertig van de twintigste eeuw was Wim sterk betrokken bij de aan de S.D.A.P. gelieerde Arbeiders Jeugd Centrale, het AJC onder leiding van Koos Vorrink. In de jaren vijftig wordt hij bekend als illustrator van Annie M.G. Schmidt, de beroeme kinderboekenschrijfster, die hij in 1946 ontmoette op de redactie van het Parool.

Truida Bonnet

Truida Bonnet (1920-2014) deed als turnster mee aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen en in 1952 aan de Olympische Spelen in Helsinki.

Fré Cohen

Zaaiersweg 125 is het adres waar de beroemde schilderes, tekenares en grafisch kunstenaar Frederika Sophia (Fré) Cohen (Amsterdam, 11 augustus 1903-Hengelo, 12 juni 1943) vanaf 1918 met haar familie woonde. De vader van Fré Cohen was diamantbewerker en een overtuigd lid van de S.D.A.P. Fré maakte vooral veel drukwerken voor de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale, onder leiding van Koos Vorrink) en de in die jaren door de socialisten bestuurde Gemeente Amsterdam. Fré Cohen dook onder te Borne maar werd – vermoedelijk door verraad – opgepakt. Na het innemen van een zelfmoordpil overleed ze in het ziekenhuis te Hengelo.

Fré Cohen had een volkomen geassimileerde, seculiere achtergrond. Zij voelde zich op geen enkele manier meer betrokken bij het religieus Joodse leven. Vanaf 1929-1932 is Fré in vaste dienst van de Gemeente en maakt veel drukwerk op. Daarna moet ze het van incidentele opdrachten hebben en gaat zich meer richten op de specifiek Joodse wereld, met name omdat ze er zich vanwege de ontwikkelingen in Duitsland meer van bewust van wordt dat ze zelf een Joodse achtergrond heeft. Fré Cohen was klein, donker en bewegelijk, zodat ze op de Stadsdrukkerij als bijnaam Saartje Wip kreeg.

Ter nagedachtenis aan Fré Cohen werd brug 341 tussen de Zaaiersweg en de Middenweg door de Gemeente in 2016 hernoemd tot Fré Cohenbrug.

Johan Cruyff

Johan Cruyff is een wereldberoemde voetballer, die in zijn jeugd in Betondorp woont en de zoon is van de uit de Jordaan afkomstige groentehandelaar Manus Cruijff. Op de Brink is in baksteen een monument aan hem gewijd.

W. Th. Daems

Wiggele Theodorus Daems is wetenschapper en professor aan de Universiteit van Leiden. Hij studeerde en promoveerde in de geneeskunde.

Ed van der Elsken

Ed van de Elsken (1925-1990) was de beroemde fotograaf van de hippietijd.

Bobby Haarms

Bobby Haarms was jarenlang assistent trainer bij Ajax. Hij werd geboren op Middenweg 210.

Bob de Hon

Bob de Hon (1938) is een PvdA-politicus afkomstig uit Betondorp. Zijn vader werkte bij Werkspoor. De Hon promoveerde in de natuurkunde en was van 1990 tot 2002 burgemeester van Diemen.

Arie Keppler

Arie Keppler (1876-1941) was directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam.

Achmed de Kom

Achmed de Kom (1959) was een beroemde Nederlandse sprinter en Nederlands kampioen en woonde in de jaren tachtig in Betondorp.

Jaap Koopmans

Jaap Koopmans (1933-1996) was een bekend journalist.

Tim Koopmans

Tim Koopmans (1929-2015) was een beroemd rechtsgeleerde.

Lucas van der Land

Lucas van der Land (1923-1984) was politicoloog.

Frederik Johan Wilhelm Löwensteyn

Frederik Johan Wilhelm Löwensteyn (1922-1993) was hoogleraar.

Jan Mens

Jan Mens (1897-1967) was een bekend socialistisch schrijver in de jaren vijftig.

Jo Moerman

Jo Moerman was een bekende persoonlijkheid in de wereld van de atletiek en was in 1968 chef déquippe van de Nederlandse atletiekploeg. Jo Moerman schreef onder andere het boek Atletiek. Moerman stierf 1981 op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval in zijn woning.

Pelle Mug

Pelle Mug (1934-2021) was een bekend PvdA-politicus.

Max Nabarro

De bekende diamantbewerker, explicateur en vakbondsman Max (eigenlijk: Mozes) Nabarro (1889-1977) woonde voor de oorlog in Betondorp, op de Veeteeltstraat 103 huis. Een explicateur geeft toelichting bij stomme films. Dat deed Nabarro in de jaren twintig. Ook zong Max Nabarro voor de VARA en had hij na de oorlog een eigen cabaretprogramma.

Nescio

Nescio, eigenlijk Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961) was een Nederlands schrijver.

C. Ockeloen

Karel Ockeloen (1924-1995) was PvdA-burgemeester van Terneuzen.

Mike Passenier

Mike Passenier (1969) is een Nederlands vechtsporter en tegenwoordig sporttrainer.

Henk Raaff

Henk Raaff (1938) is filmmaker en auteur, maakte een documentaire over Betondorp en schreef onder andere de wandelboeken Stappen en Stappen in Europa. Henk Raaff groeide op in Betondorp in een socialistische omgeving, waarin de AJC een belangrijke rol speelde en liefde voor de natuur in de hand werkte.

Gerard van het Reve

Gerard van het Reve (1923-2006), zich noemende Gerard Reve, was een Nederlands schrijver die in de jaren zestig en zeventig tot ‘de grote drie’ werd gerekend.

Gerard van het Reve Senior

Gerard van het Reve Senior (1892-1975), vader van de zich later noemende Gerard Reve en Karel van het Reve, werd geboren in Enschede en kwam uit een Rooms-Katholieke familie. De vader van Gerard was een bewonderaar van Domela Nieuwenhuis en zo kwam Gerard bij het communisme terecht, min of meer de opvolger van het anti-parlementair anarchisme van Nieuwenhuis en zich sterk tegen het socialisme van Troelstra opstellend. Reve wordt in 1918 journalist van het communistische dagblad de Tibune en blijft daar ook gedurende zijn tijd in Betondorp artikelen voor schrijven. Verder is hij lid van de Communistische Partij Holland (CPH, later CPN), levert bijdragen aan diverse tijdschriften (Links Richten, Feiten uit de Soviet Unie) en schrijft boeken. Van het Reve heeft nauwe contacten met Moskou, maar schrijft in de Tweede Oorlog en daarna ook voor het Parool.

Karel van het Reve

Karel van het Reve, broer van Gerard van het Reve, was hoogleraar Slavische Letterkunde in Leiden en publicist.

Leo Schatz

Leo Schatz (1918-2014) was een kunstschilder.

Louis Schrikkel

Louis Schrikkel (1902-1995) was kunstschilder en oprichter van de kunstenaarsgroep de Populisten.

Meijer Sluijser

Meijer Sluijser verliest in de oorlog zijn hele familie en schrijft in de jaren vijftig een reeks boeken als herinnering aan Joods Amsterdam, zoals Hun lach klinkt van zover, en Er groeit gras in de Weesperstraat. Meijer is socialistisch en schrijft ook in diverse kranten en tijdschriften. Voor de oorlog woont hij met vrouw en kinderen, die samen met hem naar Engeland weten te ontkomen, aan Zaaiersweg 89 beneden.

Theo van Tijn

Theo van Tijn (1927-1992) was van radicaal-socialistische afkomst en promoveerde in 1965 met een proefschrift getiteld Twintig jaren Amsterdam. De maatschappelijke ontwikkeling van de hoofdstad van de jaren ’50 der vorige eeuw tot 1876. Later werd hij hoogleraar in de economische en sociale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Theo woonde in de Veeteelstraat.

Ger Verrips

Ger Verrips (1828-2015) was een Nederlands schrijver van protestant-christelijke achtergrond en woonde enige tijd in Betondorp. Later werd Verrips communist.

Simon Vinkenoog

De beroemde dichter en kunstenaar Simon Vinkenoog woont rond 1947 enige tijd in Betondorp.

Carol Voges

Carol Voges (Carel Willem Voges, 1925-1901) was een bekend Nederlands illustrator, striptekenaar en schrijver. Hij illustreerde onder andere vanaf 1945 Pa Pinkelman van Godfried Bomans. Carel woonde in de Brinkstraat 20-1.

Leo van Wijk

Leo van Wijk (1946) is de man die de fusie van KLM en Air France tot stand bracht. Hij was een jeugdvriend van Johan Cruyff en speelde ook op hoog niveau bij Ajax.

Wout Woltz

Wouter Woltz (1932) werd geboren in Betondorp, woonde in de Akkerstraat, kwam uit een socialistisch vakbondsmilieu en was journalist bij het socialistische dagblad Het Vrije Volk en later bij het Algemeen Handelsblad. Na de fusie van het Algemeen Handelsblad met de Nieuwe Rotterdamsche Courant was Woltz hoofdredacteur van 1983 tot 1989. Ook was Woltz bijzonder hoogleraar persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Amsterdam. Samen met zijn dochter Anna schreef hij in 2006 de jeugdroman Post uit de oorlog. Op latere leeftijd woont Woltz in het sjieke Haagse Benoordenhout.